Beszámoló a Colon Szekció 2022. évi, 26. Tudományos Üléséről

A Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciója ez évi tudományos ülését 2022. május 6-7 között tartotta Székesfehérváron, a Magyar Király Hotelben. A rendezvényt megelőző napon a Colon Szekció konferenciájához kapcsoltan második alkalommal került megrendezésre az IBD Masterclass, melynek célja az volt, hogy a gyulladásos bélbetegséggel korábban már kapcsolatba került kollégák tudását tovább fejlessze. Az IBD Masterclass programja a gyulladásos bélbetegségek sürgősségi kórképeinek ellátását ölelték fel a gasztroenterológiai és sebészi kezelés határai, a bélmentő kezelések lehetőségei és korlátai, a műtéti kezelésre való felkészítés, az azt követő kezelés és gondozás, a műtét sikerességét befolyásoló belgyógyászati kezelések optimalizálása témakörökben. A képzésen 21, a gyulladásos bélbetegségek iránt érdeklődő rezidens, szakorvosjelölt, illetve fiatal szakorvos vett részt. 10 fiatal kolléga a program témájához illeszkedő esetek bemutatásain keresztül is lehetőséget kapott a hazai szakemberekkel történő diszkusszióra.

Beszámoló a Colon Szekció 2022. évi, 26. Tudományos Üléséről

 A kongresszust 2022. május 6-án reggel a rendezvény helyi szakmai szervezője, Izbéki Ferenc, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekciójának elnöke, Szamosi Tamás és a Magyar Gasztroenterológiai Társaság elnöke, Vincze Áron nyitotta meg. A résztvevőket köszöntötte és a kongresszus sikeres lebonyolítását kívánta továbbá Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András, valamint a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, Bucsi László is.

 

A rendezvényen 231 résztvevő vett részt, a regisztráltak száma 178 fő volt. A rendezvényt 14 gyógyszeripari és műszerforgalmazó cég támogatta.

 

A tudományos ülés első főtémája „A gyulladásos bélbetegek biztonságos gondozása különböző élethelyzetekben” volt. Müllner Katalin a gyulladásos bélbetegek monitorozási stratégiáját foglalta össze a biztonságosság jegyében, ezt követően Bálint Anita tartott előadást a terhesség és szoptatás alatti diagnosztikus és terápiás biztonságossági szempontokról. Molnár Tamás a különböző komorbiditások irányából közelítette meg a megfelelő gyógyszerválasztást, Sarlós Patrícia pedig az időskori bélbetegség ismérveiről számolt be. A blokkot Szamosi Tamás az immunszupresszív terápia során felmerülő speciális szempontokkal kapcsolatos előadása zárta, melyet 15 perces diszkusszió követett.  A blokkot szünet nélkül követték a szabadon bejelentett előadások, mely során 5 dinamikus előadást hallhatott a fiatal előadóktól a közönség. Az előadásokat a vezetőség által korábban kidolgozott objektív pontrendszer alapján az üléselnökök értékelték.

 

A kávészünetet követően a program gyógyszercég által szponzorált szimpóziummal folytatódott, mely során egy újabb, az IBD-ben alkalmazható terápiás lehetőséggel ismerkedhettek meg a kongresszus résztvevői. A fél órás szimpóziumot követően Rosztóczy András és Czimmer József a London protokollt ismertette a közönséggel, majd Raf Bisschops online előadásával folytatódott a program a mesterséges intelligencia témakörben. Az előadásokat követően a tudományos program újabb szponzorált szimpóziummal folytatódott, mely során gasztroenterológus-sebész tandem előadás keretén belül a colitis ulcerosa műtétét követő szövődmények, azok megelőzésének és kezelésének lehetőségeiről diszkutáltak az előadók.

 

Az ebédszünetet a Prónay centenáriumi emlékülés ünnepi percei követették. Nagy György Prónay Gáborról történő megemlékezését követően a Prónay emlékelőadást Gurzó Zoltán (Gyula) tartotta, aki szakmai életútjába beavatva mutatta be munkásságának főbb eredményeit.

 

Az emlékülést követően cégszponzorált előadás keretén belül az epesav okozta krónikus hasmenés és az IBS új terápiás lehetőségéről hallhattak a résztvevők. A szimpóziumot követően került sor a közgyűlésére. A szekció elmúlt egy éves munkáját Szamosi Tamás foglalta össze.  

 

Kávészünetet követően került sor a második főtéma előadásaira, mely során a „Honnan hová? Az alsó tápcsatornai sürgősségi és terápiás endoszkópia fejlődése centrumunkban az elmúlt 10 évben témakörben eset és videobemutatásokat tartottak a különböző progresszivitású munkahelyről érkezett szakemberek: Palatka Károly, Gyökeres Tibor, Novák János, Pécsi Gyula és Szalóki Tibor.

 

A hosszú, tartalmas tudományos napot kellemes borkostolóval egybekötött vacsora és táncos est zárta, amely kellő energiával töltötte fel a hallgatóságot a másnapi aktív kongresszusi részvételre.

 

A konferencia második napját cégszponzorált blokk nyitotta meg, mely témája a középsúlyos-súlyos colitis ulcerosa korszerű kezelése, a biológiai terápiák és a JAK-inhibitorok voltak.

 

A második nap blokkjai két nagyobb témakör köré épültek. Az elsőben a vastagbélrákszűrés szempontjai kerültek előtérbe speciális betegcsoportokban. Bor Renáta saját adatokat is tartalmazó előadásában a covid pandémia vastagbélrák szűrésre gyakorolt hatását mutatta be. Vincze Áron a sessilis fogazott adenomák endoszkópos és szövettani diagnosztikai nehézségeiről tartott előadást, melyet Palatka Károly „Vastagbélrák szűrés primer sclerotizáló cholangitisben” című előadása követett. A blokkot Lakatos Péter előadása zárta, aki Kanadából jelentkezett be a kongresszusra és az időskori vastagbélrákszűrés szempontjairól és gyakorlati tapasztalatairól beszélt. Az előadásokat élénk diszkusszió követte. Ezt követően ismét szabadon bejelentett előadások következtek, mely során 5 fiatal előadó kapott lehetőséget esetbemutatásra, illetve saját tudományos munkájának ismertetésére. A szabadon bejelentett előadások után cégszponzorált szimpózium következett, mely a meszalazin kezelés optimalizációjával és az elmúlt 30 év meszalazin kezelés tapasztalataival foglalkozott.    

 

A kávészünetet követően Róka Richárd szemléletes előadásában a bizonyítékon alapuló IBS diagnosztikáról hallhattak a résztvevők. A délután a nap második nagyobb blokkjával folytatódott, mely során az antibiotikum profilaxis témakörben tandem előadás formájában fejtette ki véleményét Schӓfer Eszter és Szabó Bálint. Lőrinczi Csaba a multirezisztens kórokozókról tartott érdekes, pragmatikus előadást.

 

Ezt követően ismét gyógyszercég szponzorált szimpóziumra került sor, melyben az IBD felelősségteljes  kezelését fókuszba állítva kerekasztal beszélgetés zajlott a hazai szakemberekkel. 

 

A tudományos nap végén került sor a szabadon bejelentett előadások legjobb előadójának járó Újszászy díj átadására, mely a Szekció megalapítójának, Újszászy László Professzor úr munkásságának állít emléket. Az idén az üléselnökök pontozása alapján a Colon Szekció vezetősége és a Magyar Bélbetegért Alapítvány Kuratóriuma az emléklapot és a velejáró támogatást Lőrinczy Kata (Budapest) ítélte, aki a Colon Szekció jövő évi tudományos ülésére nyert részvételi lehetőséget.

 

A kongresszus lezárását követően összefoglalva elmondható, hogy a Colon Szekció 2022. évi tudományos ülés szakmai programja hasznos továbbképzési lehetőséget teremtett a jelenlevők számára.

Bízunk benne, hogy a jövő évi tudományos ülés ismét alkalmat teremt a közös tanulásra, gondolkodásra, melynek szervezését Molnár Tamás vállalta.

 

Dr. Farkas Klaudia

Szegedi Tudományegyetem

Belgyógyászati Klinika

Könyvtár, friss feltöltések:
Videók
IBD Világnap 2016 Szeged
IBD Világnap 2016 Szeged
Videó hossza: 0:00
Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben elsőkézből
szeretne értesülni híreinkről valamint
eseményeinkről kérjük, hogy az alábbi mezők kitöltésével iratkozzon fel
hírlevelünkre!

© 2015 - 2023 MGT Colon - Minden jog fenntartva
Készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
fancy