Csontsűrűség vizsgálat sugárterhelése

Kérdés
2016. május 20. 12:16

Kedves Doktornő! 38 éves, SLE beteg vagyok, 4 mg Medrol mellett mondhatni tünetmentes. Csontritkulásom is van a betegségem, ill. a szteroid miatt. Legutóbb két éve volt DEXA vizsgálatom és most lenne időszerű a következő. Jövőre szeretnék teherbe esni, de a vizsgálat miatti sugárterheléstől tartok. Nagyon eltérő dolgokat olvastam, hallottam ezzel kapcsolatban. Volt ahol minimálisnak tüntetik fel, pl. mint egy repülőúton, máshol utána hónapokig nem javasolják a teherbeesést. Mi az igazság? Előre is köszönöm a válaszát!

Dr. Farkas Klaudia
Dr. Farkas Klaudia
  • belgyógyász
  • gasztroenterológus
Dr. Farkas Klaudia válasza:

Kedves Kérdező! A DEXA (vagyis a kettős energiájú röntgensugárral történő csontsűrűség mérés) valóban igen alacsony dózisú sugárzást alkalmaz, ami egy mellkasröntgen-felvétel sugármennyiségénél is kevesebb, néhány napi természetes háttérsugárzásnak vagy egy rövid repülőút alatt kapott dózisnak felel meg. Ez azt jelenti, hogy a tervezett teherbe esés szempontjából nincs aggodalomra oka. A vizsgálat és a terhesség között eltelt időnek nincs igazából jelentősége.

Endoszkópos vizsgálat helyszínek
Könyvtár, friss feltöltések:
Videók
IBD Világnap 2016 Szeged
IBD Világnap 2016 Szeged
Videó hossza: 0:00
Feliratkozás hírlevélre

Amennyiben elsőkézből
szeretne értesülni híreinkről valamint
eseményeinkről kérjük, hogy az alábbi mezők kitöltésével iratkozzon fel
hírlevelünkre!

© 2015 - 2020 MGT Colon - Minden jog fenntartva
Készítette: WebDeb - Ahol a weblapok születnek...
fancy